National Videogame Museum

Videospel är något som har varit populärt ända sedan det först nådde marknaden under 1950-talet. Många av dem som var med när det började, och de som hjälpte till i uppbyggandet av videospelsindustrin, har gått bort och tog både information och historier med sig. För att förhindra att ännu mer försvinner, och för att försäkra att informationen som spritt sig till andra generation lever vidare, har ett videospelsmuseum öppnat i Frisco, Texas, USA. Det slog upp sina dörrar 2016 och uppmuntrar sina besökare att ta del av industrins historia och spel genom att besöka utställningar och spela på fysiska spel.

Ta del av historien

Museet går under namnet National Videogame Museum och besitter både information och flertalet spel. På sin hemsida skriver de att deras uppgift är att bevara historien om videospelsindustrin genom att arkivera fysiska saker, information och berättelser om dess uppkomst. Om du besöker museet kan du därför se utställningar om industrins historia, ta del av klassiska arkadmaskiner, konsolspel, spel på historiska datorer samt beundra föremål som har överlevt årtionden av spel. De anser att spel är gjorda för att spela och därför kan du under ditt besök spela på flertalet spel och ta del av historien som har lett industrin fram till idag.

Födelsedagsfirande eller jobbmöte?

När industrin grundades på 1950-talet kunde grundarna inte förutspå hur stor den skulle bli. Om vi tar Ataris grundare som exempel, Nolan Bushnell, anade han att han var något stort på spåret och trodde sig kunna skapa en ”billion dollar business”. Vad han inte visste då, vilket vi vet nu, är att ett enda spel i dagsläget kan resultera i de summorna. Videospelsindustrin är med andra ord otroligt stor och det var på tiden att ett museum öppnades i dess ära. Om du har vägarna förbi Texas bör du absolut besöka museet. Varför inte anordna ditt födelsedagskalas eller jobbmöte där? Det kommer bli kul!